Zašto su korisni sezonski poslovi?

Plaćen posao, obezbijeđeni smještaj i hrana, radno iskustvo, nova poznanstva, preporuke u daljoj karijeri, sve su to prednosti sezonskog posla. Sezonske poslove mnogi od nas danas izbjegavaju, a nekada nam mogu biti od velike koristi i nenadano otvoriti „vrata“ za neke druge poslove. Crnogorsko tržište je veoma malo i često ne postoji mogućnost izbora posla, a prihvatanjem sezonskog posla može da se stvori nova prilika za neka dalja napredovanja. Zato je bolje raditi i prihvatiti privremene poslove dok ne dođe neka nova prilika.

Posao za studente i mlade bez radnog iskustva

Ukoliko ste još uvijek student ili neko ko nema radnih navika ili iskustva, posao u sezoni je idealna prilika za vas. Sticanje iskustva, odgovornosti i profesionalne ozbiljnosti ubrajaju se među prednosti i benefite sezonskog rada. Sezonski poslovi mladima mogu biti odskočna daska za dalji napredak. Prilikom konkurisanja za posao u struci, poslodavac će uvidom u biografiju znati da se radi o veoma vrijednoj osobi koja je sticala raznovrsna  radna iskustva i navike.

Posao za studente koji su tek završili studije, a traže posao u struci

Takođe ovo može biti dobra prilika za vas koji ste završili fakultet, a još niste našli posao u struci. Sezonski posao će vam svakako pružiti priliku i dati samopouzdanje prilikom traženja budućeg posla. Preporuke i poznanstva biće od velike važnosti za mlade koji počinju graditi karijeru. Ukoliko pripadate onima koji  još uvijek ne znaju čime bi se bavili, sezonski posao će doći kao idealna prilika dok ne odlučite koji je posao idealan za vas.

Posao za osobe koje su dale otkaz ili su trenutno nezaposlene

Ukoliko ste prestali sa dugogodišnjim poslom, sezonski posao vam može pomoći da premostite period do novog posla u struci. Zarada u pauzi će vam svakako dobro doći. Sezonski poslovi se ubrajaju u kategoriju privremenih, međutim, činjenica je da je to jedini izvor prihoda pojedinim ljudima. Iako su sezonski poslovi ograničeni vremenskim periodom, uvijek su bolja opcija nego čekanje posla iz snova kod kuće.

Sticanje novih poznanstava i kontakata

S obzirom na to da su sezonski poslovi u Crnoj Gori vezani za turizam i ugostiteljstvo i da veliki broj turista dolazi iz cijelog svijeta, angažovanje tokom sezone može vam pomoći da steknete kontakte i poznanstva, koji vam kasnije mogu pomoći da dođete do željenog zaposlenja.

Sticanje novih vještina, iskustava i znanja

Sezonski poslovi mogu biti veoma obimni i dinamični. Od zaposlenog zahtijevaju obavljanje više poslova odjednom i to može biti odlična priprema i trening za sticanje različitih vještina. Svi koji su radili u sezoni znaju da sezonski poslovi nisu laki i da zahtijevaju dosta napora, iz takvog iskustva stiču se nova dragocjena znanja koja mogu biti od velike koristi u budućoj karijeri.

Marljiv rad i preporuke koje ste dobili u sezoni mogu biti idealna prilika da vas naša agencija preporuči za stalni posao kod nekog drugog poslodavca. Sticanje prvih radnih navika i osjećaj prvog zarađenog novca, plaćanje jednog dijela školarine, osjećaj samostalnosti, finansijske nezavisnosti i zrelosti koju stičete sezonskim radom, jesu razlozi zbog kojih preporučujemo da se oprobate u sezonskim poslovima. Šta god vas pokreće, iskoristite priliku i prijavite se za neki od poslova. Neke od ponuda za aktuelne poslove možete naći ovdje. Na kraju bismo vas pitali da li još uvijek imate dilemu da se oprobate u sezonskim poslovima? 

Vladimir Zenović - Saradnik u marketingu